Samen Beslissen

Dé patiënt bestaat niet. De belangrijkste drijfveer in mijn werk  op het gebied van Samen Beslissen is om de mens achter de patiënt zichtbaarder te krijgen in de zorg. Het gaat niet alleen om beter worden, maar ook om zo goed mogelijk (verder) leven met en na ziekte.

Samen met zorgverleners en patiënten werk ik met veel plezier aan oplossingen die helpen om in de zorg focus te hebben en houden op datgene wat belangrijk is in iemands leven. Steeds weer ervaar ik hoe waardevol het is om er zo aan bij te dragen dat mensen weer grip krijgen als hun leven door ziekte of een ongeval op zijn kop staat.

Samen Beslissen is

een beweging

die blijvend is

Waar je als zorgverlener ook staat in je carrière, (door)ontwikkeling op dit vlak is waardevol en sluit aan bij een landelijke beweging die niet meer te stoppen is. Ik help door middel van training, coaching en het begeleiden van projecten om Samen Beslissen (nog) meer onderdeel te maken van jouw dagelijks werk.

Meerdere perspectieven

Ik draag er als trainer, coach en projectleider aan bij dat Samen Beslissen steeds vanzelfsprekender wordt voor zorgverleners en patiënten en hun naasten. Dat doe ik onder andere voor zorginstellingen, individuele zorgprofessionals én patiëntenorganisaties. Zorgprofessionals help ik om het praktisch toepasbaar te maken in de dagelijkse praktijk van hun werk. Bijvoorbeeld aan de hand van gerichte feedback op Samen Beslissen vaardigheden aan de hand van het gevalideerde observatie-instrument Option5.

Vanuit mijn bijdrage aan diverse landelijke programma’s en implementatietrajecten op het gebied van Samen Beslissen heb ik zowel ervaring als een netwerk van andere experts op dit gebied. Wanneer dat nodig is werk ik met hen samen om voor mijn opdrachtgevers een resultaatgericht project te kunnen inrichten of een zo passend mogelijk leertraject te kunnen bieden.

Een goede en veilige leeromgeving bied ik door te werken vanuit mijn kernwaarden: openheid, aandacht, duidelijkheid en vertrouwen. Niets maakt mijn werk leuker dan wanneer ik meemaak dat, bijvoorbeeld tijdens Samen Beslissen trainingen, deelnemers de vrijheid voelen om te oefenen met (gespreks)vaardigheden die nog niet zo vertrouwd voelen. Dat iemand durft te proberen en wíl leren.

Oprichting

In 2022 richtte ik naar initiatief van Haske van Veenedaal, samen met hem en Ella Visserman, de School voor Samen Beslissen op. Dit is een netwerk van (zelfstandige) professionals op het gebied van Samen Beslissen. Met elkaar en onze samenwerkingspartners hebben we een jarenlange en zorg brede ervaring met de ontwikkeling en uitvoering van implementatieprogramma’s. En ook met leertrajecten, wetenschappelijk onderzoek, keuzetools, e-learnings en onderwijsmaterialen voor diverse disciplines in de zorg. Daaruit is een bewezen effectieve werkwijze ontstaan die we inmiddels landelijk inzetten in verschillende varianten. 

In Nederland worden nog heel veel besluiten genomen voor patiënten. De School voor Samen Beslissen wil dat alle patiënten kunnen meebeslissen en dat zorgverleners hiervan voldoening ervaren. 100% Samen Beslissen om te komen tot zorg die écht past. Vanuit passie, met durf en in verbinding stimuleren wij dat Samen Beslissen vanzelfsprekender wordt en uiteindelijk door elke zorgprofessional in Nederland wordt toegepast.

Samen Beslissen omvat een proces in de gezondheidszorg van samenwerking tussen zorgverlener en patiënt met als resultaat een besluit waar beiden achter staan. De gedachte is dat de zorgverlener vooral medisch deskundig is, op het gebied van zorg en dat hij weet wat helpt bij de meeste mensen. Dé patiënt bestaat niet en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Dus ook een patiënt is een expert, want die kent zichzelf het best. Beide perspectieven komen bij elkaar in Samen Beslissen. Dat betekent dat de patiënt en de naasten een actieve rol krijgen in de besluitvorming en dat hun waarden en voorkeuren daarbij goed in kaart worden gebracht.

Onderzoek laat zien dat dit diverse positieve effecten heeft. Ook is bekend dat het goed toepassen van Samen Beslissen lastig is, omdat het vraagt om nieuw of ander gedrag: houding, kennis, vaardigheden en sociale druk beïnvloeden de toepassing. Daarnaast spelen andere elementen een rol: zijn de juiste tools beschikbaar, hoe verloopt het proces en de samenwerking met anderen in de zorgketen en werken randvoorwaarden mee of tegen.

Zet nu de volgende

stap

Meer weten over Samen Beslissen en ontdekken wat ik – of de School voor Samen Beslissen – voor je kan betekenen?